Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikasının 71. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, işçi hakları ve sendikalaşma konularında önemli değerlendirmelerde bulundu. Atalay, Türkiye’de işçilerin sendikalaşma oranının sadece %14 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, yaklaşık 16 milyon işçiden yalnızca 2 milyon 300 bininin sendikalı olduğunu vurguladı. Bu durumun, işçilerin haklarını savunma noktasında ciddi bir eksiklik olduğunu ifade etti.
Atalay, sendikalı işçilerin neredeyse yarısının kamu sektöründe çalıştığını belirterek, özel sektörde sendikal örgütlülüğün artırılması adına sendikaların daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi.
“Birçok Sorunun Nedeni Sendikasızlık”
Sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini savunan Ergün Atalay, işveren ve bürokratik baskı olmadan sendikal örgütlenmenin sağlanması gerektiğini belirtti. Şu ifadeleri kullandı:
“Sofralardaki Lokmayı Küçültmeyi Kabul Edemeyiz”
Çalışma hayatının çözüm bekleyen sorunlarına da değinen Atalay, işçilerin ve emeklilerin yüksek enflasyonun olumsuz etkilerini ağır bir şekilde yaşadığını belirtti. Yüksek enflasyonun, çalışanların alım gücünü ciddi anlamda düşürdüğünü ifade eden Atalay, sözlerine şöyle devam etti:
“Ağır Vergi Yükü Azaltılmalı”
Atalay, yüksek enflasyonun yanı sıra taşeron işçilik ve yüksek vergi yükünün de mücadele ettikleri ana başlıklar arasında yer aldığını vurguladı. Türkiye’de, gelir vergisi ödeyenlerin büyük çoğunluğunu ücretlilerin oluşturduğunu ve gelir üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin yine ücretliler tarafından ödendiğini söyledi. Bu durumu eleştirerek, şu şekilde devam etti:
GÜNDEM
30 April 2025EKONOMİ
30 April 2025GENEL
30 April 2025GENEL
30 April 2025GÜNDEM
30 April 2025SPOR
30 April 2025GÜNDEM
30 April 2025